top of page
Keresés
  • Gábor

A borotvakés rövid története

A tradicionális borotválkozás fellendülésével a cserélhető pengés biztonsági borotvákat sokan cserélik a hosszan tartó hagyományos borotvakésekre. Milyen is ez az eszköz, honnan származik, minek köszönheti másodvirágzását?


Hagyományos borotvakésnek az a borotvapengét hívjuk amit a saját nyelébe visszahathatunk. Az első írásos feljegyzések Egyiptomból, még jóval Krisztus előttről származnak. Ezek még tömör aranyból !!! vagy rézből készültek.


Az első acélpengés borotvakést 1680-as években kezdték el gyártani az angliai Sheffield-ben. Az 1760-as években az ugyancsak sheffield-i Benjamin Huntsman már öntött acél pengéket „gyártott” egyedi megjelenésű nyéllel. Ezt a módszert később más gyártók is átvették.

Bemutatásuk óta a borotvakések a napi használat állandó szereplőivé váltak. Sikerük több mint 200 évig töretlen maradt. Ám azonban a 1950-es évektől kezdtek visszaszorulni az eldobható pengés borotvák és később az elektromos borotvák térhódítása miatt.


Új reneszánszát „hivatalosan” 2012-től éli, ekkor mutatták be ugyanis a James Bond Skyfall című filmet, aminek ikonikus jelenetében feltűnik. Ez hatalmas lökést adott az újbóli térhódításnak.



23 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page