top of page
Keresés
  • Gábor

A FADE

Hogy pontosak legyünk, a fade nem konkrét frizura, hanem egy finom átmenetes, inkább “áttűnéses” technikai megoldás, amivel az oldalsó területeket vágják. Lényege a férfias szimmetria kialakítása: ezzel a módszerrel ugyanis szemből nézve teljesen párhuzamossá tehető a fej két oldala, a végeredmény pedig egy katonás, esztétikus forma.


A 20. század eleje, Nyugat-Európa és USA. A század elején lett népszerű, de az ’50-es években, a beatkorszak és a rockabilly beköszöntével a fehér középosztály fiataljai e helyett inkább a hosszú fazonokat kezdték hordani, így kikopott a mindennapok divatjából. Nem úgy az amerikai fekete és latino közösségekben, ahol a mai napig fennmaradt, és jelenleg is ezekben a társadalmi csoportokban van a legnagyobb kultúrája. A 2000-es évek második fele óta ismét a mainstream része, és a pesti éjszakák királya.


Verziói: Drop fade (vagy low fade), high fade, bald/skin fade, temple fade. Attól függ, milyen magasan indul az átmenet, milyen hosszról, illetve milyen ívet ír le.


Kegyetlenül gyorsan megnő, ami hamar tönkreteszi a lényeget: az egyenletes, maszkulin vonalat. Továbbá a hajnövekedés sehol sem teljesen egyenletes ütemű (beleértve egyébként az arcszőrt is), ezért az esztétikus forma hamar szabálytalanná válik, vagyis az átmenetes vágásokat érdemes olyan 3-4 hetente megismételni.



30 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page