top of page
Keresés
  • Gábor

Barber's Pole


Piros-fehér, máskor piros-fehér-kék csíkos forgó henger az üzlet homlokzatán napjainkban azt jelzi, ez az a hely, ahol a férfiember borotváltathat, hajat nyírathat. A középkor embere a piros-kék színkombinációt nem a jól ápoltsággal, hanem vérrel, sebkötözéssel, piócákkal és fájdalommal társította. A borbélyok abban az időben nem csak hajat, de eret is vágtak, fogat húztak és kisebb műtéteket is végrehajtottak a vendégen.

Az első borbély oszlopok nem csupán szimbólumok voltak, de valódi, földbe szúrt rudak. Erre akasztották az érvágás után kimosott kötéseket. A szélben a gyolcsok spirálszerűen feltekeredtek az oszlopra. Innen ered a ma használatos borbély oszlop spirális forgása. Az oszlop tetején található gömb az első széria tetején még lapos korongként a piócákkal teli tálat, az oszlop alján található pedig a vérrel telt edényt szimbolizálta.

A kék csíkok a jelképek tudorainak egyik csoportja szerint a vénákat hivatottak jelképezni. A kutatók másik csoportja szerint a kék szín azután került az oszlopokra, miután az orvosok és borbélyok munkája gyökeresen szétvált. Az orvosok piros-fehér, míg a borbélyok kék-fehér csíkokat festettek a cégér oszlopra. A piros továbbra is a vért szimbolizálta, míg a kék a tradicionális borbélymesterség színe lett.

Amerikában a középkori tradíció ellenére mindkét szín egyszerre használatos, melyre az egyszerű magyarázat az ország zászlajának színkombinációjában rejlik.

Miután egyre kevesebb borbély üzlet nyílik Amerikában is, egyre kevesebb cégért gyártanak. Észak-Amerikában jelenleg egyetlen cég, a William Marvy Company készít borbély oszlopokat. 2010-ben mindössze 500 darabot gyártottak és adtak el. Összehasonlításképpen 1960-ban 5100 új üzlet jelezte igényét. A világ legmagasabb borbély oszlopa (21 m) az oregoni Forest Groveban található.

61 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page